Het aandeel van Alibaba kreeg op maandag een nieuwe klap te verwerken. Financial Times meldde dat Peking van plan is Alipay op te splitsen. Alipay is de razend populaire betaalapp die eigendom is van Ant Group, de financiële dochteronderneming van Alibaba.

Alipay heeft per maand meer dan 700 miljoen actieve gebruikers. De afgelopen tien jaar is het bedrijf ongecontroleerd gegroeid maar de autoriteiten worden zich steeds meer bewust van de invloed die grote techbedrijven hebben op de economie van het land.

Beleggers vrezen ook dat Peking zijn hardhandige optreden tegen grote technologiebedrijven nog verder zal opvoeren. Regelgevers hebben internetbedrijven als Alibaba en Tencent opgedragen om te stoppen met het blokkeren van links van concurrenten op hun platforms.

Alibaba daalde tot 7% in Hong Kong, alvorens een deel van het verlies goed te maken. Op het einde van de handelssessie noteerde Alibaba nog 4,2% in het rood.

Halvering aandeel

Sinds november 2020 is het aandeel van Alibaba reeds 46% gedaald. In november hielden de Chinese toezichthouders op het laatste nippertje de beursgang van Ant Group tegen. Alibaba is nog steeds voor een derde eigenaar van Ant Group.

Sedert het terugdraaien van de beursgang hebben toezichthouders Ant Group bevolen om zich te herstructureren tot een financiële holding. Het lijkt nu dat het enorme populaire Alipay de volgende in de rij is. Volgens Financial Times wil China Alipay opsplitsen en een aparte app maken voor de kredietactiviteiten.

De toezichthouders willen ook dat Ant de gebruikersgegevens waarop het zijn kredietbeslissingen baseert, overdraagt aan een nieuwe joint venture. Deze joint venture zal gedeeltelijk in handen zijn van de staat.

Bron: CNN

Foto: iStock

Reacties