In de VS is er sprake van een zogenoemde ‘flexibele arbeidsmarkt’. In tijden van economische tegenspoed is het voor bedrijven relatief gemakkelijk om werknemers te ontslaan. Tijdens de coronacrisis is dit op grote schaal ook gebeurd. En die trend begint er steeds zorgwekkender uit te zien.
Als gevolg van de coronamaatregelen zitten ook in de VS nog veel bedrijven op slot. De meeste werknemers van deze bedrijven zitten derhalve zonder baan thuis. In beginsel maakten maar weinig economen zich hier zorgen over, omdat er volgens hen sprake was van een ‘tijdelijke werkloosheid’. Op het moment dat de coronamaatregelen opgeheven zouden worden, zou de werkgelegenheid weer terugkeren.
Herstel binnen de Amerikaanse arbeidssector kan lang gaan duren
De realiteit ziet er helaas een stuk minder rooskleurig uit. De ‘tijdelijke werkloosheid’ lijkt immers steeds meer om te slaan in ‘permanente werkloosheid’. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de permanente werkloosheid inmiddels al is opgelopen tot 1,5%. Dit zijn banen die onder normale omstandigheden niet meer terugkeren. Deze banen zijn met name verloren gegaan omdat de betreffende bedrijven failliet zijn gegaan.
Inmiddels zit de permanente werkloosheid al boven het niveau dat tijdens de internetzeepbel bereikt werd. Destijds duurde het voor de Amerikaanse arbeidsmarkt ruim 70 maanden om terug te keren op het oude werkgelegenheidsniveau van vóór de crisis. Een V-herstel lijkt dus nu niet logisch te zijn.
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.