Peter Schiff is een notoire permabear. Hij voorspelt al jaren voor een zware crash van de aandelenmarkten en een heropleving van goud. Hoewel de markten al jaren anders bewegen, blijven zijn fundamenten overeind. Volgens Schiff is de Verenigde Staten failliet en gaan de beurzen nog crashen zoals in 1987.
Vorige maand sprak Schiff op de Vancouver Resource Investment Conference 2018, dit was voor de mini-crash van de markten begin februari.
“Beleggers waren niet meer zo optimistisch als in … 1987. Beleggers zijn vandaag optimistischer dan op het hoogtepunt van de technologiebubbel. Zowel in 1987 als begin deze eeuw eindigde dit niet bepaald goed voor beleggers. Er is vandaag veel dat mij doet terugdenken aan 1987.” – aldus Peter Schiff.
Het CRASH KOMPAS: De ultieme Beurscrash Gids
Belastingverlaging is slecht nieuws
De markten verwachten veel van de belastingverlaging in de Verenigde Staten. Maar volgens Schiff gaat dit geen positieve impact hebben op de economie omdat de overheidsuitgaven niet dalen. “Je hebt belastingen nodig om de overheid te financieren. Wanneer je de belastingen verlaagt, maar de overheid niet, wie gaat dan de overheid financieren?”.
Het enige dat zal groeien, is het tekort dat de overheid boekt, net zoals gebeurde in de jaren ’80. Overheidstekorten zijn nooit een probleem, tot ze een probleem worden. En dan is het een groot probleem.
“De Verenigde Staten boekte het grootste handelstekort in 6 jaar. Het handelstekort wordt steeds groter, net als het tekort op de begroting. Dit is een tweevoudig tekort dat samen oploopt. De laatste keer dat dat een groot probleem vormde … was in 1987.”
Vicieuze neerwaartse cyclus
De Amerikaanse dollar blijft maar dalen. Wie gaat er dan buiten de Verenigde Staten dan nog overheidsobligaties kopen? De Verenigde Staten is failliet. Het heeft meer schulden dan tijdens de financiële crisis. En wat was de aanleiding tot de financiële crisis? Te veel schulden.
“De tekorten zorgen er voor dat er meer obligaties uitgegeven moeten worden. Meer aanbod betekent dat de prijs daalt, en dus de rente stijgt. Doordat de rente stijgt, worden de tekorten groter. Hierdoor moet men meer obligaties uitgeven, … het is een vicieuze cirkel.”- besluit Peter Schiff.
Bron: Zerohedge