De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) liet onlangs weten dat de eurozone onvoldoende beschermd is op het moment dat er een nieuwe crisis uitbreekt. Volgens de kenners van de AIV zijn de overheidsschulden de afgelopen jaren te hard gestegen en daarnaast zijn er grote verschillen tussen de eurozonelanden waarneembaar.

Het lijkt er op dat dit nieuws op een compleet verkeerd tijdstip komt. De euro heeft namelijk de afgelopen maanden behoorlijk wat terrein weten terug te winnen en het geloof in het voortbestaan van de eurozone is weer volledig terug. Toch denkt de Adviesraad dat het verstandig is om de nodige hervormingen door te voeren. Op dit moment zijn de landen immers onvoldoende beschermd voor een nieuwe crisis.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Nieuwe crisis kan grote gevolgen gaan hebben

Wellicht zouden we de beschuldigende vinger moeten wijzen richting de Europese centrale bank. De ECB, onder leiding van Mario Draghi, heeft namelijk de afgelopen jaren ‘kunstmatig’ de eurozone gered van haar ondergang. Door het op grote schaal printen van geld is de economie uiteindelijk weer nieuw leven in geblazen. Helaas weet niemand wat de gevolgen zullen zijn van het op grote schaal opkopen van onder andere staats- en bedrijfsobligaties.

Wel weten we dat de situatie er niet bepaald rooskleurig uitziet. Tenminste, als we kijken naar de balanspositie van de ECB. Vroeg of laat zal Draghi op de rem moeten gaan staan en dan zullen de eurozonelanden op eigen been verder moeten. En vervolgens moet de ECB nog al die opgekochte stukken op de markt lozen; een hele opgave. Het is daarom te hopen dat er binnenkort nog geen nieuwe crisis zal uitbreken. Want naast de eurozonelanden, staat in dat geval ook de ECB aan de grond genageld.