In november zullen er maar liefst 3 versies zijn van Bitcoin. Zo ziet het er althans naar uit. Wie dacht dat het debat over de toekomst van Bitcoin voorbij was na het ‘akkoord’ van juli, heeft zich vergist. De afsplitsing van Bitcoin Cash zorgde al voor 2 versies van de populairste cryptomunt. En in november komt er mogelijk nog een 3e bij. Deze onzekerheid in combinatie met de forse stijging zorgt ervoor dat Bitcoin even het gaspedaal lost.

Alles draait rond de schaalgrootte en snelheid van het Bitcoin netwerk. De mijners en de ontwikkelaars staan recht tegenover elkaar wat de toekomst betreft. Via de segregated witness (SegWit) werd een tussenoplossing gevonden. Zo kon men meer data in de bloks steken, zonder de grootte van de blok te verhogen.

Maar een groep van Bitcoin mijners en ontwikkelaars vond dat een hogere blokdata de beste oplossing was en creëerde een hard fork waarbij blokken tot 8MB gemijnd konden worden. Dit werd Bitcoin Cash.

Bitcoin Cash werd niet geacht lang te leven, maar blijkt toch uit te draaien op een succes.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Hoe groot is de slaagkans van deze 3e Bitcoin?

Daardoor komt een 3e groep weer tot leven. Zij opperen voor de gulden middenweg, het beste van Bitcoin en Bitcoin Cash in 1 cryptomunt. Deze groep staat onder leiding van Jeff Garzik en Bitmain, de Chinese mijner met de grootste Bitcoin infrastructuur ter wereld.

Deze groep kwam in mei al samen en ondertekende een akkoord genaamd de ‘New York Agreement’. NYA wil blokken van 2MB én een segregate witness implementeren, genaamd SegWit2x. Deze ‘fork’ zou binnen de 6 maanden doorgevoerd worden.

Afgelopen woensdag werd bekend gemaakt dat er bij blok 494.784 de SegWit2x zou doorgevoerd worden. Iedereen die mee wil doen met de NYA kan vanaf dat blok nieuwe blokken creëren op een nieuwe blockchain. Blok 494.784 zal in november gemijnd worden en meer dan waarschijnlijk een 3e Bitcoin creëren.

<< Download hier onze GRATIS Crypto Gids >>

Anderzijds kan SegWit2x ook falen.

We hebben dit nog niet meegemaakt, maar wanneer er onvoldoende mijners meedoen, kan deze hard fork ook faliekant aflopen. Het valt af te wachten hoeveel computerkracht de mijners willen toekennen aan nog een nieuwe versie van Bitcoin.

Naarmate november dichterbij komt, kan de volatiliteit van Bitcoin stijgen. November kan dan ook wel eens belangrijker worden dan 1 augustus.

Bronnen: CoinTelegraph + MotherBoard

Grafiek: CoinDesk