Aan PIMCO moeten we jullie niet meer voorstellen. Het is een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. En volgens PIMCO staat de wereld op een belangrijk keerpunt. ‘Beleggers moeten zich voorbereiden’, aldus hun halfjaarlijkse outlook. Jarenlang hebben beleggers kunnen genieten van economische stabiliteit en een positieve return op de financiële markten. Maar er is verandering op komst en de waarderingen zijn aan de hoge kant.

Dat is wat we kunnen lezen bij de mid-year update van PIMCO. Dit zijn geen woorden die je zomaar kan negeren. PIMCO is niet groot geworden door steeds de bal mis te slaan.

Samengevat komt het volgens PIMCO erop neer dat de rendementen van het verleden, in de komende jaren niet herhaald zullen worden. Daar moeten beleggers zich op voorbereiden.

Maar dat betekent niet weg dat beleggers ineens alles over boord moeten gooien en naar de exit lopen, zeggen de analisten van PIMCO.

Het lagerentebeleid van de laatste jaren zorgt er namelijk voor dat we in een ander tijdperk leven. 

Vroeger was een Fed Fund Rate van 1,5% neutraal gebied, nu is dat 0%. Met de rente rond 1% na 4 renteverhogingen sinds eind 2015, heeft de Federal Reserve dus nog ruimte om iets te doen.

Het lagerentebeleid verklaart ook deels de hoge waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt, volgens PIMCO. De waarderingen zijn historisch stevig, maar door de lage rente is de waardering nog relatief fair.

Beleggers moeten wel opletten, zegt PIMCO, omdat de waardering stilaan meer dan fair begint te worden.

Ook op de kredietmarkt ziet PIMCO stilaan tekenen van overwaardering.

We zitten nog niet op het niveau van bubbel-jaren, maar wel met een lagere spread dan historisch normaal is.

PIMCO trekt hieruit de volgende conclusies:

  • Beleggers zouden beter hun risico afbouwen;
  • Waardering van de aandelenmarkt loopt op en ondersteuning van centrale banken loopt af;
  • US Treasuries blijven nog interessant door het lagerentebeleid;
  • Beleggers kunnen betere returns vinden met aandelen buiten de Amerikaanse aandelenmarkt.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>