Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft donderdag gewaarschuwd dat een ‘zachte landing’ niet gegarandeerd kan worden. Daarmee bedoelt hij dat er een kans is dat de Amerikaanse economie getroffen zal worden door de renteverhogingen. Hij nam het woord recessie niet in de mond, maar dat is wel wat hij bedoelde.

Kan de Amerikaanse economie ontsnappen aan een recessie nu de Federal Reserve de rentes aan het verhogen is. Voorzitter Powell heeft donderdag in ieder geval gewaarschuwd dat hij geen ‘zachte landing’ kan garanderen en dat het zeer uitdagend is om de arbeidsmarkt sterk te houden en de inflatie naar de 2 procent te brengen.

So a soft landing is, is really just getting back to 2% inflation while keeping the labor market strong. And it’s quite challenging to accomplish that right now, for a couple of reason.

Hij voegde er aan toe dat een sterke arbeidsmarkt de lonen doet stijgen, en dat maakt het lastig om een recessie te vermijden van zodra het monetaire beleid wordt genormaliseerd. Met andere woorden, het gaat spannend worden. Zijn opmerkingen kwamen op dezelfde dag dat de Senaat bijna unaniem besliste om Powell een tweede termijn te gunnen.

So it will be challenging, it won’t be easy. No one here thinks that it will be easy. Nonetheless, we think there are pathways … for us to get there.

De inflatie in de Verenigde Staten van Amerika steeg in april naar 8,3 procent, het hoogste niveau van de afgelopen 40 jaar. Vorige week verhoogde de Federal Reserve de rente met 50 basispunten, het dubbele van de renteverhoging van de vorige keer. Voor de komende maanden verwacht men opnieuw een renteverhoging van 50 basispunten.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Sebastian Grochowicz – Negative SpaceCC0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>