Amerikaans president Joe Biden heeft deze week een infrastructuurplan van meer dan 2 biljoen dollar onthuld. Het plan is om dit bedrag over een periode van 8 jaar te spreiden. Het geld zou komen van een verhoging van de bedrijfsbelasting naar 28 procent en zou maar liefst 15 jaar in beslag nemen om het totale bedrag bij elkaar te krijgen.

Na het stimuluspakket van 1,9 biljoen dollar heeft president Biden nog iets waarmee hij de Amerikaanse economie wil ondersteunen, namelijk een infrastructuurplan van meer dan 2 biljoen dollar. Het is een lange termijn plan verspreid over 8 jaar en vereist een verhoging van de bedrijfsbelasting naar 28 procent. Met deze inkomsten is Biden van plan alles te financieren.

In dit plan wil de Biden-administratie een eerste voorstel goedkeuren dat bedoeld is om banen te creëren, de infrastructuur te vernieuwen en de strijd tegen klimaatverandering op te voeren. Daarna zullen ze het onderwijs verbeteren en betaald verlof en gezondheidszorg uitbreiden.

  • 621 miljard dollar voor transportinfrastructuur
  • 400 miljard dollar voor de zorg van oudere en gehandicapte Amerikanen
  • 300 miljard dollar naar drinkwaterinfrastructuur, het uitbreiden van breedbandtoegang en het upgraden van elektriciteitsnetten
  • 300 miljard dollar voor het bouwen en renoveren van betaalbare woningen samen met het bouwen en renoveren van scholen
  • 580 miljard dollar naar Amerikaanse productie, onderzoek en ontwikkeling en jobtraining

Infrastructuur en economie

Voor de infrastructuur willen ze 32.000 kilometer aan wegen en snelwegen vernieuwen en 10.000 bruggen repareren. Het voorstel roept ook op om tegen 2030 een netwerk van 500.000 oplaadpunten voor elektrische voertuigen aan te leggen en 50.000 dieselvoertuigen voor openbaar vervoer te vervangen. Hiervoor trekken ze 621 miljard dollar uit.

Biden hoopt dat het pakket banen zal creëren en de falende Amerikaanse infrastructuur zal redden terwijl het land probeert recht te krabbelen van de coronapandemie. Hij, en de democraten in het Congres, zijn ook van plan om de klimaatverandering grondig te bestrijden en een overgang naar schonere energiebronnen op te starten.

Bronnen: CNBC

Foto: Andrew Hayward – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>