Het belooft nog spannend te worden in de Verenigde Staten van Amerika. De ‘COVID relief bill’ had normaal groen licht moeten krijgen maar president Trump weigerde deze week zijn handtekening te zetten. Hij vindt namelijk dat ‘stimulus checks’ van 600 dollar per persoon ondermaats zijn en eist minimum 2.000 dollar per persoon. Afgelopen vrijdag benadrukte hij nogmaals dat hij de ‘relief bill’ niet zal ondertekenen als er geen hogere cheques inzitten.

Vanaf 31 december verliezen heel wat Amerikanen hun werkloosheidsuitkering en mogelijks zelfs hun verblijf. De huurachterstand loopt op en veel inwoners kunnen uit hun appartement of huis worden gezet als ze de huur niet betalen. Daar wil president Donald Trump iets aan doen door de ‘stimulus checks’ van 600 dollar te verhogen naar 2000 dollar.

 

De ‘relief bill’ van 900 miljard dollar werd door president Trump deze week van de tafel geveegd en eiste dat zijn eigen partij werk maakt om de stimuluscheques van 2000 dollar per persoon in het pakket te verwerken. De Democraten, raar maar waar, zijn het volledig eens met Trump. Het is dan ook frappant dat zijn eigen partij niet wil meewerken.

Shutdown

Roy Blunt, voorzitter van de Senate Republican Policy Committee, vreest dat deze cheques niet goedgekeurd zullen worden in de Senaat. Hij raadt president Trump aan om de huidige ‘relief bill’ gewoon te ondertekenen omdat er zich anders een rampscenario dreigt voor te doen.

The best way out of this is for the president to sign the bill, and I still hope that’s what he decides to do.

Op 20 januari doet president-elect Joe Biden zijn intrede in het Witte Huis. Hij heeft beloofd om nog meer te gaan stimuleren dus in principe maakt het niet zozeer uit wat er nu wordt beslist. Indien Trump weigert te tekenen maandag, dan zit de overheid in een ‘shutdown’ vanaf dinsdag.

Bronnen: CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>