Er zijn meerdere ‘gereedschappen’ aanwezig om er achter te komen of een financieel product over- of ondergewaardeerd is. Een van die indicatoren is de Price to Sales Ratio. En deze ratio is hard op weg om het hoogtepunt van het jaar 2000 te bereiken. Niet bepaald een mijlpaal om trots op te zijn.

Vandaag de dag is het extreem lastig om nog een financieel product te vinden die nog beschikt over het nodige potentieel. Met name in de populaire sectoren is er sprake van grote overwaardering. Dit is overigens niet vreemd, want nog steeds vloeit er – als gevolg van de lage spaarrente – heel wat geld richting de financiële markten.

Voor het laatst waren aandelen in het jaar 2000 zo duur

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat we te maken hebben met een gevaarlijke situatie. Op dit moment is de Price to Sales Ratio een paar punten verwijderd van het record dat in het jaar 2000 werd neergezet. Met andere woorden: op basis van deze indicator waren aandelen voor het laatst net voor het knappen van de internetzeepbel zo duur!

Aangezien we leven in een beursklimaat met extreem hoge waarderingen, is het juist nu noodzaak om de juiste aandelen te selecteren. Er zijn zeker nog sectoren te vinden die beschikken over het nodige potentieel. Veelal zijn dit sectoren waar haast geen belegger meer naar omkijkt. Dit is bijvoorbeeld bij de goud- en zilversector het geval.