Het economische herstel in Azië kan gaan vertragen door de problemen omtrent het vaccin van AstraZeneca. In verschillende landen hebben mensen bloedklonters opgelopen na gevaccineerd te zijn geweest met het vaccin van AstraZeneca. Er is echter geen wetenschappelijk verband, toch hebben enkele landen de campagne met dit vaccin stopgezet.

Er is wat onrust omtrent het vaccin van AstraZeneca. In verschillende landen zijn er gevallen gemeld waarbij mensen bloedklonters hebben gekregen na het toedienen van een vaccin. Sommige landen zijn gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Steve Cochrane, econoom bij Moody’s Analytics, vreest dat dit het economische herstel zal doen vertragen.

It adds some modest risk to the role that Asia plays in terms of the global economic turnaround.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europese EMA is er echter geen verband tussen het vaccin van AstraZeneca en de bloedklonters. Zij beweren dat het vaccin niet de oorzaak is. Toch hebben enkele landen beslist het vaccin tijdelijk niet meer toe te dienen.

The vaccine is a risk, of course. It’s one of the critical risks, we still have to see vaccines roll out over the course of this year for the global economy to get back on its feet.

Geen paniek

Het stopzetten van de vaccinaties kan gevolgen hebben voor het herstel van de wereldeconomie, vrezen enkele marktkenners. Maar als men kijkt naar de maakindustrie in Europa tijdens de afgelopen lockdowns, dan kan men constateren dat de maakindustrie vrij robuust is. Cochrane denkt echter niet dat het huidige probleem omtrent het vaccin van AstraZeneca grote gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie.

Het wordt pas echt een probleem als meerdere vaccins verschillende bijwerkingen veroorzaken bij een groot deel van de bevolking. Want vaccins zijn voorlopig het enige middel om de pandemie onder de knie te krijgen en de wereldeconomie snel te doen herstellen.

Bronnen: CNBC

Foto: Marco Versch Professional – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>