De Chinese economie groeit minder hard dan voorheen. Dat is al langer bekend. Maar op de obligatiemarkt kent de tweede grootste economie van de wereld ook problemen. In 2018 waren er namelijk veel meer wanbetalers van bedrijfsobligaties.
Data van bedrijfsobligaties op het Chinese vasteland laat dat zien. In 2018 werd er namelijk zo’n 110 miljard yuan (14,5 miljard euro) niet terugbetaald. Dat is meer dan een verdubbeling dan de jaren ervoor. Zo werd er in 2016 en 2017 in beide jaren slechts 40 miljard yuan niet terugbetaald.
Een grafiek afkomstig van Reuters laat de toename ook zien.
De Chinese markt voor bedrijfsobligaties is de derde grootste ter wereld.
Ratingbureaus doen hun werk niet goed
Volgens Reuters is de toename in wanbetalingen te wijten aan ratingbureaus die het werk niet goed doen. Ratingbureau’s in China zouden te makkelijk een AAA-rating geven aan bedrijven.
Hierdoor staat er dus veel ‘hoogwaardige’ bedrijfsobligaties uit die eigenlijk helemaal niet hoogwaardig zijn.
Jean-Charles Sabos, senior manager bij BNP Paribas Asset Management, stelt dat ratingbureaus naar verkeerde dingen kijken. Sabos heeft de Chinese ratingbureau’s geanalyseerd.
Volgens hem focussen Chinese ratingbedrijven zich of een bedrijf naar alle overheidssteun heeft of kan krijgen. Dat is fout volgens Sabos, want ratingbureaus moeten eerder naar balansen van bedrijven kijken.
Verhaal komt bekend voor
Het verhaal ratingbureaus die te makkelijk hoogwaardige ratings geven komt bekend voor. Zo waren ratingbureaus in de Verenigde Staten vlak voor de financiële crisis ook te laks met het uitgeven van ratings.
Dit werd dan ook mede als oorzaak van de financiële crisis gezien.
Bron: Reuters
Foto: iStock
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)