De wereldwijde toeleveringsketen is nu al enkele maanden flink verstoord. Een probleem dat particulieren ervaren maar uiteraard ook fabrieken en bedrijven. Hier schuilt het grote probleem vermits de maakindustrie hierdoor vertraging oploopt. Marktkenners verwachten dat dit probleem pas in de tweede helft van 2022 van de baan zal zijn.

Er speelt heel wat op de markten die zorgen voor problemen omtrent de wereldwijde supply chain. Nieuwe virusuitbraken, het chiptekort, de Chinese autoriteiten die moeilijk doen en noem maar op. Volgens de Franse kredietverzekeraar Euler Hermes zullen we nog even moeten volhouden, ze verwachten pas licht aan het einde van de tunnel in Q3 of Q4 van volgend jaar.

Vooral omikron gooit flink wat roet in het eten gezien verschillende landen opnieuw strengere maatregelen nemen. Productietekorten liggen 75 procent achter op de huidige krimp van het wereldhandelsvolume, terwijl logistieke knelpunten de oorzaak zijn van de resterende 25 procent, aldus economen van Euler Hermes.

Verbetering op komst?

Volgens hen is de vraag van consumenten gepiekt. Met andere woorden, de vraag naar goederen zal gaan afzwakken waardoor de druk op leveranciers zal afnemen. Vooral in geavanceerde economieën lijken gezinnen meer in te zetten op duurzame consumptie. Goederen die men heeft gekocht tijdens de pandemie, zijn nog niet aan vervanging toe.

Bedrijven hebben bovendien hun voorraden flink doen toenemen als gevolg van de toeleveringsproblemen, uiteraard zodat ze aan de grote vraag kunnen voldoen. Daarenboven ziet Euler Hermes dat Amerikaanse en Europese bedrijven meer investeren.

The good news is that the urgency to restock has clearly peaked over the past months … and the level of inventories is already above pre-crisis long-term averages among most sectors.

En last but not least, het aantal cargoschepen is aan het toenemen. Op dit moment staat het aantal wereldwijde bestellingen van nieuwe schepen op een recordniveau. Ook wordt er veel geld gespendeerd om havens en waterwegen te verbeteren. In de Verenigde Staten van Amerika ligt er 17 miljard dollar op tafel, klaar om te investeren.

Bronnen: Abigail Ng – CNBC

Foto: MaxPixel

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>