Beleggers lijken op dit moment maar weinig bezig te zijn met het onderliggende winstplaatje. De aandelenmarkten zitten sinds de bodem van maart al stevig in de lift en tijdens de afgelopen handelsweken wisten diverse beurzen zelfs te stijgen naar nieuwe recordkoersen. Toch lijken beleggers er verstandig aan te doen om het fundamentele plaatje niet uit het oog te verliezen.

De centrale banken nemen op dit moment de hoofdrol op de financiële markten in. De meeste analisten zijn het er wel over eens dat de acties van de centrale bankiers de richting van de beurzen bepalen. Zolang de geldkraan open blijft staan, hoeven beleggers hoogstwaarschijnlijk niet te vrezen voor een beurscrash.

Beleggers lijken het onderliggende winstplaatje uit het oog te verliezen

Toch leert het verleden ons dat het onderliggende winstplaatje met name van belang is voor de lange termijn. En als gevolg van de stimuleringsmaatregelen van de centrale banken zijn de beurskoersen mogelijk te ver opgelopen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, te zien dat de favoriete indicator van Robert Shiller inmiddels is gestegen naar de hoogste stand sinds het jaar 2000. In dit geval gaat het om de koers-winstverhouding van de Amerikaanse aandelen (gecorrigeerd voor de cyclische fase).

Op basis van de unieke koers-winstverhouding van Shiller noteert het gemiddelde Amerikaanse aandeel op dit moment tegen 40 keer de winst. In het jaar 2000 was er sprake van een koers-winstverhouding van 44.

Na het zien van deze grafiek kunnen we echter moeilijk stellen dat aandelen op dit moment niet overgewaardeerd zijn. Hopelijk loopt het beursfeestje deze keer wel goed af.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)