Puerto Rico staat bekend als een zonnige vakantiebestemming, vooral erg populair bij de Amerikanen. De Verenigde Staten heeft dan ook een grote historische band met het Caraïbische eiland. Puerto Rico werd veroverd door de VS tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog eind 19de eeuw. Sinds deze periode begon het geleidelijke proces van Puerto Rico richting onafhankelijkheid. Ze beschouwen het land als een “niet-geïncorporeerd gebied”. Dit is een term die in de Verenigde Staten wordt gebruikt voor een gebied dat wel door de VS wordt beheerd, maar dat geen integraal onderdeel uitmaakt van de VS.
Hoe staat Puerto Rico er economisch voor?
Economisch gezien is Puerto Rico onbelangrijk voor de wereldeconomie. Het land heeft slechts 3,7 miljoen inwoners en een jaarlijks bbp van rond de $85 miljard dat voornamelijk komt uit industrie (45%), financiële sector (20%) en toerisme (10%). In beide opzichten is Puerto Rico kleiner dan Griekenland.
De huidige financiële toestand ziet er bijzonder slecht uit. Het land zit sinds 2006 in een recessie en heeft een staatsschuld van bij de $70 miljard en een werkloosheidsgraad van 15%. Bovendien is het niet mogelijk om hun munt te devalueren aangezien ze de Amerikaanse dollar gebruiken. De ratingbureaus Moody’s en S&P hebben Puerto Rico onlangs de “junkstatus” toegewezen.
Amerika maakt zich ongerust
Zowel in The Economist
als in de The Financial Times