Het uitstellen van de deadline om de importheffingen te verhogen heeft een positief effect op de beurzen. Trump laat hiermee zien dat hij bereid is constructief samen te werken met de Chinese president. Beleggers stellen zich nu de vraag welk effect een effectieve handelsovereenkomst zal hebben. Marktkenners vrezen echter dat dit eerder een ‘sell the news’ event gaat worden.

Het uitstellen van de deadline om de importheffingen te verhogen, is tot nu toe gunstig geweest voor de Aziatische beurzen. Ook de Amerikaanse aandelenmarkten wisten deze week fors te stijgen, de vraag rijst nu of een deal tussen de USA en China voor spektakel gaat zorgen op de beurzen.

Maar strategen vrezen voor een scenario waarin er een overeenkomst wordt gesloten tussen beide landen waarbij de importheffingen van 10 procent alsnog zullen blijven standhouden. Het zou dan gaan over een ‘partial deal’ waarbij China ende USA overeenkomen over intellectueel bezit en de verhoogde Chinese import van Amerikaanse goederen om de handelsbalans in evenwicht te brengen.

Importheffingen

En dat zou wel eens een probleem kunnen vormen op de financiële markten. Volgens Peter Boockvar, hoofdstrateeg bij Bleakley Financial, vinden beleggers en investeerders de importtarieven het belangrijkste struikeblok . Zolang deze niet verdwijnen, of alleszins verlagen, zullen beleggers en investeerders waarschijnlijk eerder geneigd zijn om niet enthousiast te reageren op het nieuws.

The market wants the tariffs gone…if you have an agreement and those tariffs are still there, that would not make people happy.

Enkel bij een ‘echte deal’, dus een overeenkomst waarbij de importheffingen verdwijnen, kunnen de verkopen in China een boost krijgen en kan de situatie op de markten normaliseren met een mogelijk herstel van de wereldeconomie tot gevolg. Het scenario waarbij de heffingen toch actief blijven, is meer waarschijnlijk omdat de USA op deze manier zijn grip op China kan blijven behouden.

Bronnen: CNBC

Foto: U.S. Dept. of Agriculture – Flickr