Ray Dalio is de oprichter van Bridgewater Associates, ’s werelds grootste hedgefund. Volgens Dalio stevent de Verenigde Staten af op een nieuwe crisis. Binnen de 2 jaar kan de Amerikaanse dollar imploderen. Hij voorziet een daling van maar liefst 30% en vergelijkt de USD zelfs met de Turkse Lira.

De Verenigde Staten is een tikkende tijdbom’, zegt Ray Dalio, ‘met een ontsteker die binnen de 2 jaar kan afgaan.’ Hij verwacht dat ’s werelds grootste economie de komende jaren in een inflatoire depressie terecht kan komen. Hierbij kan de Amerikaanse dollar 30% in waarde dalen.

De volgende crisis zal veroorzaakt worden door de opbouw van veel te veel schulden in de economie. De Verenigde Staten kan zelfs door een gelijkaardige economische crisis gaan als Argentinië en Turkije.

Hoe ontstaat een financiële crisis?

De crisis in deze landen werd veroorzaakt door politieke beïnvloeding van het beleid van de centrale banken, net als Trump probeert te doen met de Federal Reserve.

Ray Dalio publiceerde recent een boek “A Template for Understanding Big Debt Crises” waarin hij 48 historische kredietcrisissen analyseert. Hij onderzocht hoe en wanneer een financiële crisis kan toeslaan. De meeste financiële crisissen volgen een gelijkaardig verloop met 2 mogelijke uitkomsten: inflatie of deflatie.

‘Wanneer de schuld uitstaat in buitenlandse munt (zoals groeilanden die veel schulden hebben in USD), wordt het moeilijker om die schuld af te betalen wanneer de buitenlandse munt in waarde stijgt. Hierdoor gaat men extra geld creëren in lokale munt waardoor inflatie oploopt, de munt verder verzwakt en het nog moeilijker wordt om de schulden af te betalen.’ – Dit is een inflatoire crisis.

‘Wanneer de uitstaande schuld voornamelijk in lokale munt is, zoals de Verenigde Staten in de periode 2008 – 2009, ontstaat er een deflatoire crisis.’

MAAR …

VS stevent af op inflatiecrisis

Het unieke aan de volgende crisis in de Verenigde Staten, zal zijn dat het een inflatoire crisis wordt, zegt Ray Dalio.

De Verenigde Staten heeft zijn schuld uitstaan in USD, … maar is hoofdzakelijk afhankelijk van buitenlanders om die schuld te financieren. De enorme tekorten in de Amerikaanse begroting zullen de komende jaren wegen op de Amerikaanse dollar.

De enige remedie hiertegen is een sterke economische groei. Die is momenteel goed, maar vooral gedreven door de belastingvoordelen die Trump in het leven riep. Deze ‘fiscale injectie’ zal de komende 18 tot 24 maanden verdwijnen. Dalio is sceptisch dat de economie op eigen houtje sterk zal blijven groeien.

Dit kan een sell-off veroorzaken van de Amerikaanse dollar.

Het voordeel: een inflatoire crisis zorgt er ook voor dat de economie zichzelf kan genezen. Dat is na de financiële crisis in 2008-2009 niet gelukt.

Bron: Pound Sterling Live

Foto Credit: iStock