Na dat de aandelenmarkten vijf en een halve maand hebben gedaald, noteert de S&P 500 8,5 procent hoger sinds 16 juni en 4,7 procent hoger sinds 26 juli. Beleggers en investeerders lijken wel enthousiast te zijn geworden en hebben het sentiment doen keren. Toch is deze rebound wellicht geen goed signaal en kunnen aandelen opnieuw onderuit gaan.

De eerste jaarhelft was bijzonder lastig op de aandelenmarkten. Beursindexen verloren redelijk wat procentpunten omwille van de oorlog in Oekraïne en de torenhoge inflatie. Centrale banken reageerden massaal door de rentes te verhogen wat uiteindelijk de vrees voor een recessie deed oplaaien. Dit negatieve sentiment lijkt nu plaats te maken voor positivisme.

In de USA is de S&P 500 sinds 16 juni gestegen met 8,5 procent. Beleggers hopen dat de Federal Reserve de rentes minder hard gaat verhogen de komende maanden. Afgelopen week werd de rente nogmaals verhoogd met 75 basispunten. Fed-voorzitter Powell lichtte een tipje van de sluier en zei dat het rentebeleid misschien minder agressief zal zijn in de toekomst.

Bullish?

Het valt op dat men meer bullish is geworden, de aandelen van Apple en Amazon hebben vleugels gekregen nadat ze sterke kwartaalrapporten wisten te publiceren. Niet iedereen is overtuigd dat de rally zal blijven duren. David Donabedian, CIO bij CIBC Private Wealth U.S., vreest dat dit slechts een rally is in een berenmarkt en niet de start van een stierenmarkt.

This is a rally within a bear market rather than the start of a new bull market.

De inflatie vertoont nog geen signalen van afkoeling en de Amerikaanse centrale bank zal de rentes hoe dan ook blijven verhogen. De potentiële stijging op de beurzen is volgens voormalig New York Fed-voorzitter Bill Dudley beperkt omdat de Federal Reserve een strenger beleid zal moeten blijven hanteren de komende maanden willen ze de economie afkoelen.

Bronnen: Dan Weil – The Street

Foto: RawpixelCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>