De ‘yield curve chart’, de grafiek die in september een donkerrood signaal gaf voor een aanstormende recessie en de financiële markten een tijdje op zijn kop heeft gezet, is in de compleet tegenovergestelde richting aan het gaan. De spread tussen de 2-jaars en 10-jaars obligatierendementen is geklommen tot 28,7 basispunten, wat goed nieuws is.

Over een positief signaal gesproken, de yield curve is flink verbeterd ten opzichte van de maand september. Toen was de curve nog negatief, wat impliceerde dat een recessie zo goed als onvermijdelijk was. Nu staat die op 28,7 basispunten, een volledig ander scenario.

The Fed is on hold, the economy is doing well, and trade tensions aren’t increasing. In such a world, a steeper curve follows intuitively.

De handelsoorlog, minder positieve macro-economische cijfers en een tragere wereldeconomie deden de Federal Reserve beslissen om de rentes nog maar eens te verlagen en dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de ‘yield curve inversion’ ongedaan werd gemaakt. Daarenboven is de situatie stilletjes aan het verbeteren en lijkt de handelsoorlog opgelost te raken.

Verbetering

De benchmark voor het rendement op de 10-jaars obligaties is sinds oktober met 40 basispunten gestegen, dat komt omdat beleggers en investeerders hun kapitaal verplaatsen van veilige beleggingen naar risicovolle beleggingen gezien de situatie op het wereldtoneel aan het verbeteren is.

A resilient consumer will continue to drive moderate levels of growth and recession risks remain muted.

De kans op een recessie daalde naar het laagste niveau sinds juni. Er wordt ook verwacht dat de groei van de Amerikaanse economie stabiel zal blijven de komende jaren, namelijk 2 procent. Dat blijkt uit een bevraging van 43 fondsbeheerders, strategen en economen.

Bronnen: CNBC

Foto: Chris Potter – Flickr – CC BY 2.0