Afgelopen week werd duidelijk dat de Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen voor de derde week op rij wisten te stijgen. Het aantal uitkeringen steeg naar 234.000; de hoogste stand in zes maanden tijd. En beleggers kunnen hier maar beter aandacht aan besteden, want dit is een betrouwbare indicator voor toekomstige recessies.

Bank of America Merrill Lynch econoom Michelle Meyer liet eerder deze maand weten dat werkloosheidsclaims verreweg de meest betrouwbare indicator is voor het voorspellen van recessies. Zij liet in een brief aan haar klanten weten dat tijdens de laatste zeven recessies het 6-maandelijkse groeipercentage van werkloosheidsclaims, gemiddeld gezien, verdubbelde op weg naar een recessie. Deze constatering is op de bovenstaande illustratie, afkomstig van Yahoo Finance, in beeld gebracht.

Werkloosheidsuitkeringen kunnen een aanstaande recessie signaleren

We zullen dus nog een paar rapporten moeten afwachten voordat de bevindingen uit het onderzoek van Meyer worden geactiveerd. Desondanks maakt een hoogtepunt van zes maanden deze maatregel de moeite waard om in de gaten te houden. Wat betreft de nauwkeurigheid van het vaststellen van de fase van de conjunctuurcyclus, hebben de wekelijkse werkloosheidsclaims een foutenmarge van slechts 5,6%.

Voor nu is het afwachten tot we meer gegevens ontvangen. Bank of America laat wel weten dat ze op dit moment nog geen recessie signaleren:

De modellen wijzen niet richting een aanstaande recessie. Onze recessiemodellen laten zien dat de kans op een recessie op de korte termijn laag blijft. Maar, we hebben geleerd van eerdere voorvallen dat deze modellen zich snel zullen aanpassen, wat suggereert dat het belangrijk is om de signalen te blijven volgen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>