De Amerikaanse huizenmarkt is in een moeilijke tijd beland. Ondanks de imposante groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product, lijkt de huizenmarkt haar beste tijd gehad te hebben. En dat kan grote gevolgen hebben voor de aandelenmarkten, want eenzelfde scenario als in 2006 lijkt op de loer te liggen.

De activiteiten binnen de Amerikaanse huizenmarkt beginnen steeds verder tot stilstand te raken. Volgens economen heeft dit te maken met de snel gestegen rente. Door deze stijgende rente is het minder interessant geworden om een huis te kopen. Daarnaast komen steeds minder Amerikanen, als gevolg van de stijgende rentelast, in aanmerking voor een geschikte hypotheek. Een hogere rente zorgt er immers voor dat het leenbedrag daalt.

Geeft de Amerikaanse huizenmarkt een waarschuwingssignaal af?

Op dit moment zijn er maar weinig beleggers te vinden die zich zorgen lijken te maken over de ontwikkelingen binnen de Amerikaanse huizenmarkt. Dit zou echter binnen afzienbare tijd kunnen gaan veranderen als de financiƫle markten nerveus beginnen te raken.

En die nervositeit lijkt, bij het zien van de bovenstaande grafiek, op zijn plaats te zijn. De stijgende trend bij de Total Housing Activity Composite Index is namelijk ten einde gekomen en wat dat betreft lijken alle alarmbellen te mogen afgaan. De laatste keer dat er immers een einde kwam aan deze stijgende trend was in 2006. Niet veel later brak ook de paniek los op Wall Street.

Is er stilte voor de storm, of gaat de geschiedenis zich niet opnieuw herhalen?