Overal in de wereld begint steeds meer krapte te ontstaan op de arbeidsmarkt. Daar is ook in Nederland en België sprake van. In Amerika is die trend al langere tijd zichtbaar en zitten de arbeidslonen al stevig in de lift. En die arbeidskosten weten te leiden tot kopzorgen bij kleine Amerikaanse bedrijven. En dat kan effect gaan hebben op de financiële markten.

The Wall Street Journal liet onlangs weten dat er sprake is van een recordaantal kleine Amerikaanse bedrijven dat de arbeidskosten ziet als het belangrijkste probleem. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat het percentage nog nooit zo hoog is geweest. Het is goed te begrijpen dat ondernemers zich zorgen maken om de stijgende lonen, want de arbeidskosten vormen vaak de grootste post in de resultatenrekening. En dan is het nog maar de vraag of bedrijven deze stijgende lonen ook kunnen doorberekenen in de verkoopprijs.

Moeten beleggers vrezen voor stijgende arbeidskosten?

Tiho Brkan deelde op Twitter de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek heeft hij het onderzoek van The Wall Street Journal afgezet tegenover de S&P 500 index. En op deze grafiek is duidelijk te zien dat de kopzorgen van de ondernemers ook kopzorgen kunnen gaan betekenen voor beleggers. Zo waren de aandelenmarkten in het verleden dicht bij een top toen een groot aantal kleine Amerikaanse bedrijven zich zorgen begon te maken over de arbeidskosten.

En aangezien het huidige percentage nog nooit zo hoog is geweest, zouden beleggers er verstandig aan doen om deze grafiek goed in de gaten te houden.