Aan het eind van 2014 kwam het totale vermogen in wereldwijde beleggingsfondsen en ETF’s uit op bijna 30 biljoen dollar, ten opzichte van 27 biljoen dollar eind 2013. De netto-instroom kwam in 2014 neer op 1,3 biljoen dollar vergeleken met 1 biljoen in 2013. Wereldwijde aandelenfondsen waren goed voor ongeveer een derde van deze instroom (439 miljard), zo concludeert Morningstar deze week in een rapport. Morningstar schrijft in het rapport dat de Amerikaanse aandelenmarkten respectabele rendementen hebben opgeleverd in 2014. De meeste andere markten wereldwijd, deden het echter niet zo goed. ‘Economische tegenwind in Europa zorgde voor lagere rendementen voor aandelenbeleggers in die regio. Daarnaast zorgde de waardestijging van de Amerikaanse dollar voor een negatieve impact op Amerikaanse beleggers die belegden in fondsen afkomstig uit andere landen’, zei Alina Lamy, senior markets analyst bij Morningstar.
Wereldwijde aandelenfondsen
‘Als 2013 een jaar was waarin beleggers eindelijk hun vertrouwen in de wereldwijde aandelenmarkten herwonnen, dan lijkt het erop dat 2014 een jaar was dat werd gedomineerd door rentetarieven. Maar ook nu de zoektocht naar rendement meer uitdagend wordt in de wereldwijde markt voor fixed-income, lijken beleggers nog steeds waarde te hechten aan obligaties met een lage volatiliteit. Ondanks de extreem lage rentes stroomde er in fixed-incom funds 371 miljard dollar’, aldus Lamy. In 2014 waren de Verenigde Staten nog altijd de grootste beleggingsmarkt en goed voor 57 procent van alle wereldwijde assets, meldt Morningstar. Toch groeien de Europese en Aziatische markten momenteel in een veel hoger tempo dan de Amerikaanse markt.
Morningstar ziet daarnaast een duidelijke verschuiving waarbij beleggers steeds meer de voorkeur krijgen voor de passief beheerde ETF’s met lagere kosten dan gewone fondsen. Die trend ziet de researchpartij met name in Amerikaanse aandelenfondsen. Alternatieve fondsen zagen in 2014 de hoogste organische groei, terwijl ook allocatiefondsen konden rekenen op stabiele instromen. Grondstoffenfondsen, enkele jaren geleden nog de snelst groeiende groep, hadden in 2014 opnieuw een moeilijk jaar dankzij de gedaalde olieprijzen. Dit zijn de trends waar wij dit jaar rekening mee houden: doe er je voordeel mee!