De Amerikaanse centrale bank besloot afgelopen dinsdag om een nood renteverlaging door te voeren. De Amerikaanse rentestand werd uiteindelijk met 50 basispunten verlaagd. Als gevolg hiervan dook de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie voor het eerst onder de grens van 1%.

De Fed begint zich steeds meer zorgen te maken over de economische gevolgen van het coronavirus. Zo liet Fed-voorzitter Jerome Powell dinsdag weten dat de Fed dit virus niet kan bestrijden, maar dat de centrale bank er wel alles aan zal doen om de economische schade te beperken.

Positief effect van renteverlaging was van korte duur

Aanvankelijk leken beleggers blij te zijn met de onverwachte renteverlaging. Zo stegen de beurzen flink in waarde nadat Powell de renteverlaging aankondigde. Uiteindelijk sloot Wall Street alsnog de handelssessie in het rood af. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie voor het eerst in de geschiedenis onder de 1% wist te duiken. Nog nooit eerder hebben we dit meegemaakt. En een dergelijke lage rentestand is niet bepaald een teken van economische sterkte.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>