De afgelopen weken is er regelmatig gesproken over de rente op de Amerikaanse 10-jaars staatsobligatie. Deze rente zat tijdens de voorbijgaande maanden in de lift en mede daardoor begonnen steeds meer beleggers zich zorgen te maken over de aandelenmarkten.

Op 23 april plaatsten wij een artikel over het gevaar van de oplopende rente op de Amerikaanse 10-jaars staatsobligatie. Twee dagen later wist deze rente een hoogtepunt te bereiken. In de blog van 23 april lieten wij doorschemeren dat een top bij de Amerikaanse staatsobligatie in het verleden telkens gepaard ging met een top op de beurzen. En die top kan dus reeds gezet zijn.

Gaat de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie binnenkort dalen?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Teddy Vallee, is te zien dat het seizoenspatroon (afgelopen 30 jaar) niet hoopgevend is voor de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. Gemiddeld gezien zet de rente op deze staatsobligatie vanaf de maand mei een dalende beweging in gang.

Dat de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie het lastig kan gaan krijgen, blijkt ook uit onderzoek van Nautilus Investment Research. Volgens dit onderzoek weet de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie gemiddeld gezien eens in de 3,5 jaar een piek te bereiken. En die piek is volgens de cyclustelling op 30 april 2018 bereikt.

Moeten we vrezen voor een dalende rente en daardoor dalende beurskoersen?