Voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell heeft donderdag benadrukt dat de centrale bank de rentes zal blijven verhogen tot de inflatie onder controle is. Met andere woorden, zolang de inflatie hoog blijft, zullen de beleidsmakers ervoor kiezen om de rentes te blijven verhogen. Dit horen beleggers misschien niet graag, maar het is noodzakelijk.

Rentes die verhoogd worden met 75 basispunten, het is een akelige tijd op de aandelenmarkten. De hoge inflatie dwingt de Federal Reserve hardhandig op te treden en een recessie te riskeren. Voorzitter Powell heeft benadrukt dat het van groot belang is om de rentes te blijven verhogen zolang de consumentenprijzen blijven stijgen of aan de hoge kant blijven.

De verwachtingen spelen ook een belangrijke rol, hetgeen waar men in de jaren 70 en 80 weinig belang aan hechtte. Toen was er ook sprake van een hardnekkige inflatie die moeilijk te controleren was. Daarom dat Powell nu transparant is en open kaart speelt.

History cautions strongly against prematurely loosening policy. I can assure you that my colleagues and I are strongly committed to this project and we will keep at it until the job is done.

Beleid

Powell vindt het belangrijk om agressief te handelen en hun rentebeleid door te zetten zodat de hoge inflatie geen gewoonte wordt en de bevolking dit niet als het ‘nieuwe normaal’ zal zien. De inflatie noteert op het hoogste niveau van de afgelopen 40 jaar en dat heeft een grote impact op de koopkracht. Mensen zijn op zoek naar manieren om te besparen.

We need to act now, forthrightly, strongly, as we have been, and we need to keep at it until the job is done to avoid that.

Hij merkte op dat de arbeidsmarkt sterk is ondanks de renteverhogingen. De functionarissen van de Fed verwachten echter dat het officiële werkloosheidscijfer zal stijgen. Hij waarschuwde vorige maand dat de economie ‘enige pijn’ zou kunnen ondervinden van het beleid, maar zei dat een vertragende groei noodzakelijk is om de inflatie te temmen.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Federalreserve – FlickrCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>