Het jaar 2022 zal hoogstwaarschijnlijk gepaard gaan met de eerste renteverhogingen in jaren tijd. De Amerikaanse centrale bank heeft als doel om tijdens dit jaar minstens drie keer de basisrente te verhogen. En ook de Europese centrale bank zal wellicht een eerste renteverhoging gaan doorvoeren. Beleggers hoeven overigens niet direct in paniek te raken, want over het algemeen zijn renteverhogingen geen slecht teken.

Er is de afgelopen tijd veel gesproken over het effect van renteverhogingen. Volgens sommige analisten kunnen de renteverhogingen een einde maken aan de beursrally. Toch is dit nog maar te betwijfelen, want ook bij een licht hogere rente zullen de meeste beleggers hoogstwaarschijnlijk aandelen verkiezen boven de spaarrekening. Daarnaast vinden renteverhogingen veelal plaats binnen een sterk economisch klimaat. En over het algemeen presteren aandelen in die periode behoorlijk goed.

Stijgende rente kan prima gepaard gaan met stijgende beurskoersen

Uit onderzoek van Bespoke Investment Group blijkt dat de S&P 500 index over het algemeen prima presteert tijdens Amerikaanse renteverhogingen. Op de bovenstaande tabel is weliswaar te zien dat de eerste 1 tot 3 maanden na de eerste renteverhoging vaak volatiel verlopen, maar de resultaten over de wat langere termijn zien er uitstekend uit. Zo blijkt uit dit onderzoek dat de Amerikaanse beurs in 86% van de gevallen een halfjaar na de eerste renteverhoging hoger noteert. De gemiddelde beursstijging over die periode bedraagt ruim 7%.

Zolang de renteverhogingen dus plaatsvinden in een sterk economisch klimaat, lijken beleggers zich weinig zorgen te hoeven maken. Maar, belangrijk daarbij is wel dat de centrale banken de renteverhogingen in een rustig tempo doorvoeren. En dat is, gezien de oplopende inflatie, nog maar de vraag.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar