Obligatie rente Wat hebben Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en Zwitserland met elkaar gemeen? Het zijn allemaal landen met een negatieve of trage economische groei, een zwakke groei van de lonen en ze ervaren extreme deflatoire druk. Dit is dan ook duidelijk te zien in de rentevoeten op overheidsobligaties van deze landen. Het strafste van alles is in feite nog dat de mensen geloven dat trage groei goed is omdat de centrale banken dan op de proppen moeten komen met monetaire stimulus. Maar buiten de aandelenmarkt zijn daar maar weinig begunstigden voor. Stijgende aandelenmarkten staan normaal gelijk met een boomende economie, maar vandaag de dag zien we het tegenovergestelde.

Rentevoeten op overheidsobligaties blijven dalen

De creatie van financiële bubbels en activa inflatie zorgt niet voor meer groei en al helemaal niet voor een stijging van de welvaart – al zullen centrale banken dit niet snel toegeven. Centrale banken zijn gebonden aan hun monetair geloof, wie wint de race naar 0 % rentevoeten?

Rentevoeten overheidsobligaties

Door de rentevoeten te onderdrukken geeft men de overheden de mogelijkheid om steeds meer te lenen. In plaats van tijd te kopen, geloven de overheden dat ze goed bezig zijn en zien ze de noodzaak niet in om de nodige hervormingen door te voeren. Nochtans zijn het die hervormingen die de westerse landen moeten genezen, niet het monetaire spel. Eens de realiteit zal zegevieren en duidelijk zal worden dat alles gebaseerd is op onrealistische verwachtingen, moet je vermogen voldoende gediversifieerd zijn om de schokken in het systeem op te vangen.

>> 10 GRATIS tips uit 20 jaar ervaring <<