Er wordt regelmatig gesproken over het verschil dat er is tussen armen en rijken. In de VS is de kloof tussen arm en rijk tijdens de afgelopen jaren aanzienlijk groter geworden. De financiële crisis heeft dit proces alleen nog maar verder versterkt. Inmiddels nemen de rijke Amerikanen het grootste deel van de Amerikaanse investeringen voor hun rekening.

Bijna elke Amerikaan heeft direct of indirect wel iets met aandelen te maken. Zo zijn er genoeg Amerikaanse huishoudens die niets van aandelen moeten hebben, maar er toch voor een deel van afhankelijk zijn. In dit geval is bijvoorbeeld te denken aan de Amerikaanse pensioenen. De Amerikaanse pensioenverzekeraars staan er om bekend dat ze dol op aandelen zijn.

Kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter

Uit onderzoek van Deutsche Bank blijkt dat de rijkste 10% van de Amerikanen op dit moment 84% van alle Amerikaanse investeringen in handen hebben. In dit geval gaat het om directe en indirecte investeringen in aandelen. Op de bovenstaande staafgrafiek is deze onthutsende statistiek in beeld gebracht.

Volgens de economen van Deutsche Bank zal de ongelijkheid tussen arm en rijk de komende jaren in de VS alleen maar verder gaan toenemen. Juist omdat de aandelenmarkten enorm goede zaken weten te doen, wordt de kloof tussen de armen en de rijken steeds groter. En dat kan mogelijk op den duur grote gevolgen gaan hebben voor de Amerikaanse economie.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>