robertshiller2-large

Wereldwijd zijn aandelenmarkten de afgelopen dagen fors gedaald. Reden voor sommige beleggers om op koopjesjacht gaan. Maar zelfs na dramatische dalingen van afgelopen week, zijn aandelen volgens de waarderingsgoeroe Robert Shiller nog altijd niet goedkoop. Er zijn beleggers die deze dagen hun slag willen slaan. Zo stelt Kevin Landis van Firsthand Capital Management dat “je nu moet proberen te profiteren”. “Haal diep adem, kijk rustig naar de kansen op de markt. Sla je slag, dan kijk je over zes maanden blij terug op deze periode.” Ook Bob Doll van Nuveen Asset Management uit zich in soortgelijke bewoordingen: “Als jij één van die mensen bent die langs de zijlijn lange tijd heeft gewacht op deze correctie – pak dan nu je kans!”

Koers-winstverhouding nog altijd hoog

De vraag is echter of aandelen nu écht goedkoop zijn? Voor een antwoord op deze vraag is het interessant om te kijken naar de toekomstige koers-winstverhouding van de S&P 500. Deze ratio was afgelopen vrijdag bij het sluiten van de markt 16,1. Dat is nog altijd een stuk hoger dan het 10-jaarsgemiddelde van 14, volgens FactSet. David Blitzer, voorzitter van de S&P Dow Jones Index Committee, zegt dat de huidige correctie eraan zat te komen. Maar hij vindt aandelen nog altijd aan de dure kant. “We bevinden ons in een situatie dat waarderingen nog altijd aan de hoge kant zijn. Zeker omdat beleggers momenteel flinke twijfels hebben over de toekomstige bedrijfswinsten, gezien de zorgwekkende situatie in China en andere opkomende markten.”

Robert Shiller

De misschien wel beroemdste waarderingsexpert, Robert Shiller, stelt tegenover CNBC dat “waarderingen nog altijd hoog zijn vanuit historisch perspectief”. “Het is in het verleden maar enkele keren voorgekomen dat de koers-winstverhoudingen zo hoog waren als nu.” De Yale professor en Nobelprijswinnaar kan de toekomst niet voorspellen, maar hij neigt naar een verdere daling van de markt: “Ik vermoed dat aandelen nog verder zullen dalen, want de markt is nog altijd te duur.”

Op zoek naar de beste aandelen voor de komende jaren? U vindt ze hier…