Aanvankelijk kwamen de beurzen tijdens dit nieuwe beursjaar goed uit de startblokken. Door de onverwachte snelle verspreiding van het coronavirus verdween echter het optimisme als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk sloot Wall Street de eerste beursmaand van het jaar in het rood af. En dat voorspelt weinig goeds voor de rest van het beursjaar.

Een bekende beursspreuk luidt als volgt: “Hoe de beursmaand januari verloopt, zo verloopt het gehele beursjaar”. Is er inderdaad een sterke correlatie waar te nemen tussen een rode beursmaand en de rest van het beursjaar, of is deze bekende beursspreuk onwaar?

Beleggers moeten vrezen voor tegenvallende beurskoersen

De mannen van LPL Research hebben het verleden goed onder de loep genomen. Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, komt tot de conclusie dat er zeker een kern van waarheid in de bekende beursspreuk zit. Zo is op de bovenstaande tabel te zien dat de S&P 500 index normaliter een stuk minder goed presteert tijdens de laatste 11 maanden van het jaar indien het tijdens de eerste beursmaand in het rood wist te sluiten. In dat geval is er tijdens de rest van het beursjaar gemiddeld sprake van een stijging van 1,2%. Bij een groene eerste beursmaand ligt dat gemiddelde rendement een stuk hoger, namelijk 11,9%.

Uiteraard hoeft dit onderzoek geen garantie te bieden voor tegenvallende beurskoersen tijdens de rest van het jaar. Maar, dit onderzoek maakt wel duidelijk dat de stieren dit jaar niet meer in het voordeel zijn. En dat was een jaar geleden nog heel anders.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar