Sommige analisten en economen zijn hun groeiverwachtingen voor China voor 2020 aan het bijstellen in de negatieve zin. De grote boosdoener voor de lagere vooruitzichten is het coronavirus. Men vreest dat de omvang van de schade voor de Chinese economie gaat blijven toenemen en dat de Chinese economie uiteindelijk minder hard zal kunnen groeien.

Het coronavirus blijft zich verspreiden en blijft doden eisen. Verschillende grote steden in China liggen plat en bedrijven zijn niet meer actief om de bevolking te beschermen. Deze drastische maatregelen hebben uiteraard een impact op de economische activiteiten.

Vorig jaar groeide de Chinese economie met 6,1 procent, dat is een flinke daling ten opzichte van het jaar ervoor. Toen wist de Chinese economie te groeien met 6,6 procent. Analisten verwachten voor dit jaar dat het groeicijfer nog lager zal uitvallen dan vorig jaar het geval was.

The immediate and most significant economic impact is in China…but will reverberate globally, given the importance of China in global growth as well as in global company revenue.

Prognoses

Nomura verwacht dat het ‘ergste nog moet komen’. Ze plakken geen specifiek cijfer op de groeivooruitzichten voor dit jaar maar ze verwachten dat het ‘significantly lower’ zal zijn dan 6,1 procent omdat het virus de komende maanden nog meer schade zal aanrichten.

De grootste neerwaartse bijstelling komt van UBS. Zij gingen eerst uit van een groei van 6 procent, lichtjes lager dan vorig jaar. Maar nu het virus het land teistert, zien ze het minder positief voor China. UBS past daarom hun groeiprognose aan van 6 procent naar 5,5 procent.

Moody’s wijzigt de vooruitzichten niet en blijft vasthouden aan 5,8 procent groei. Ze verwachten wel dat het virus een impact gaat hebben op de resultaten van het eerste kwartaal maar ze zijn zich er ook van bewust dat de nieuwe stimuleringsmaatregelen voldoende ondersteuning kan bieden, vooral als de risico’s en de impact van het virus gaan afnemen in de loop van dit jaar.

Bronnen: CNBC

Foto: NeedPix

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER