tumblr_lndkmlau9m1qacwxfo1_500 Wie denkt dat Europa het slecht heeft, zou toch eens wat verder moeten kijken dan zijn neus lang is. De blik hoeft daarbij niet eens naar Afrika te worden gewend, maar gewoon op de VS. Rondkomen is een uitdaging. De meesten onder u zullen wel iets van de crisis hebben gemerkt, of wellicht zelfs veel. De broekriem een gaatje aangetrokken, wellicht wat bezuinigd op het vakantiebudget, of toch maar die tweede auto de deur uit. Leuk is anders, dat is duidelijk. Maar wat dacht u van het rijkste land ter wereld, de VS? Natuurlijk heeft ook daar de financiële crisis gaten geslagen in het huishoudbudget. Lang niet iedereen heeft kunnen profiteren van het economische herstel wat in ieder geval in de VS zich duidelijk aftekent.

Rondkomen op food stamps

In Nederland, toch een tamelijk rijk land, zeker vergeleken bij een aantal Zuid-Europese landen, kunnen de voedselbanken de vraag niet aan. Het zou welhaast grappig zijn als het niet zo triest was: de Nederlandse overheid weigert in Brussel subsidie aan te vragen voor de uit hun voegen barstende voedselbanken die inmiddels noodgedwongen al met wachtlijsten werken (!). Maar het kan nog een graadje erger. de VS is het rijkste land ter wereld, nog steeds en zelfs veruit het rijkste land. Dat (lang) niet iedereen daarvan profiteert, laat het percentage Amerikanen zien wat afhankelijk is van zogeheten ‘food stamps.‘ Jawel, voedselbonnen om iedere dag de eettafel te kunnen voorzien van een maaltijd. Voor de crisis uitbrak in de VS ergens in 2007, was 8,7 procent van de Amerikanen (26,3 mio) afhankelijk van voedselbonnen om de maand te kunnen doorkomen. Anno 2013 is dat aantal gestegen tot 47,6 mio. Dat komt overeen met circa 15 procent van de totale bevolking, ruim 1 op de 7!

Schrijnend

Gemiddeld krijgt de Amerikaan die (deels) leeft op food stamps, $133 per maand. Of beter: kreeg. Ook in de VS wordt bezuinigd, het totale budget wordt met $5 mrd verminderd per 1 november aanstaande. De feestdagen zijn vermoedelijk bij miljoenen Amerikanen wel eens leuker geweest. De korting komt ruwweg neer op 5 procent. Wie dit alles leest en denkt: ga maar werken voor je geld. Dat doén miljoenen Amerikanen ook, maar het met werken verkregen inkomen is simpelweg ontoereikend voor zelfs de meest basale benodigdheden. Een deel van de hardwerkende Amerikanen is ondanks zijn of haar baan afgegleden van de middenklasse tot de onderklasse. De kosten van levensonderhoud zijn gestegen, de salarissen veelal gelijk gebleven of soms zelfs verlaagd. Zo leeft meer dan 50 procent van de werknemers in de fast food branche inmiddels op food stamps. ‘Living the American dream’ gaat inmiddels voor vele miljoenen Amerikanen niet meer op. Een Big Mac smaakt dan toch ineens iets minder. Direct het laatste nieuws? Volg ons op TWITTER!