Beurzen in Europa en de Verenigde Staten reageren zeer gemengd op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De ene dag stijgen aandelen, de andere dag dalen ze weer. Daar is helemaal geen sprake van op de Russische aandelenmarkten. Daar is al sinds 25 februari geen handel meer mogelijk omwille van de zware verkoopgolf. Russische ETFs blijven hard dalen.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet de volatiliteit op de markten stijgen. Op de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten vertaalt zich dat in afwisselende groene en rode dagen waarvan deze laatste toch in de meerderheid zijn. Op de Russische beurzen is het pas echt choas, daar gingen tal van aandelen met meer dan 30 procent onderuit. Sinds 25 februari is de handel er opgeschort om de schade te beperken.

Maar ETFs in Russische aandelen blijven wel verhandelbaar, ongeacht de sluiting van de Russische beurzen. Deze ETFs zijn de afgelopen dagen bijzonder hard gekelderd. De VanEck Russia ETF (RSX) is op slechts twee weken tijd met 67,5 procent gedaald. De iShares MSCI Russia ETF (ERUS) zit in hetzelfde schuitje met een daling van 70 procent op slechts twee weken tijd en zelfs een daling van 76 procent ten opzichte van zijn piek in oktober vorig jaar.

Verkoopgolf

BlackRock, de eigenaar is van de iShares ETFs, heeft laten weten geen nieuwe posities in te nemen in Russische aandelen. BlackRock waarschuwt hun beleggers dat ze mogelijks hun investeringsdoelstellingen met de ERUS niet zullen halen. Wanneer de handel in Russische aandelen opnieuw hervat zal worden, is nog niet geweten. Rusland heeft alleszins een maatregel genomen waardoor buitenlanders geen Russische aandelen kunnen verkopen.

The liquidity of Russian securities and its currency has experienced significant declines. In light of these circumstances, the iShares MSCI Russia ETF has temporarily suspended the creation of new shares until further notice.

De zware sancties van het Westen hebben grote gevolgen voor de Russische economie en de bankensector. Visa en Mastercard hebben verschillende financiële instellingen geblokkeerd op hun netwerk. Hierdoor kunnen Russen hun kredietkaarten niet meer gebruiken. Verder zijn er ook tal van Russische banken geschrapt uit het internationale SWIFT-systeem.

Bronnen: Tanaya Macheel – CNBC

Foto: Quoteinspector.com

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>