Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft de roebel aanzienlijk terrein moeten inleveren. Sinds de jaarwisseling is de roebel in vergelijking met de euro al ongeveer 50% minder waard geworden. Ten opzichte van de dollar ziet het plaatje er voor de Russische munt er nog dramatischer uit. En een belangrijke grafiek laat zien dat de koersschade nog veel verder kan gaan oplopen.

Als reactie op de Russische invasie heeft het Westen Rusland harde economische sancties opgelegd. Deze maatregelen zorgen er voor dat de Russische economie min of meer afgesloten wordt van de Westerse economieën. Vooralsnog zijn er enkele landen, waaronder China, die geen economische sancties hebben opgelegd. Deze landen zullen echter niet kunnen voorkomen dat de Russische economie geconfronteerd gaat worden met een harde recessie. Toch lijkt Poetin vooralsnog niet onder de indruk te zijn van de opgelegde maatregelen.

De koersschade voor de roebel kan nog verder oplopen

Uit onderzoek van The Economist blijkt dat de koersschade voor de Russische munt de komende tijd nog verder kan gaan oplopen. Op de bovenstaande grafiek zijn de drie meest recente belangrijke Russische gebeurtenissen in beeld gebracht. Gezien de vergaande economische maatregelen is de kans volgens economen groot dat de schade groter zal uitvallen dan ten tijde van de invasie in Georgië (2008) en de annexatie van de Krim (2014).

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar deze grafiek maakt wel duidelijk dat de Russische economie hoogstwaarschijnlijk een zware tijd tegemoet gaat. De gevolgen voor de wereldeconomie moeten echter niet onderschat worden. Een langlopend conflict zal immers ook gevolgen gaan hebben op het consumenten- en bedrijfsvertrouwen. En laten die twee componenten nou net van cruciaal belang zijn voor de algehele economische groei.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>