De financiële sancties van het Westen tegen Rusland zijn grootschalig. Tal van bedrijven verbreken ook de samenwerking met Rusland, maar dat geldt ook andersom. Het Russische Sberbank heeft aangekondigd zich terug te trekken uit Europa. Het gevolg is rampzalig voor het aandeel op de Londonse stock exchange, Sberbank daalde namelijk met 95 procent.

Zo goed als alle Russische aandelen hebben sinds de invasie in Oekraïne rake klappen gekregen. Gazprom, Lukoil, Rosneft, etc. Allemaal al enkele dagen niet meer verhandelbaar omdat er zware verliezen hebben geleden van meer dan 40 tot 50 procent. Voor Sberbank is het nog dramatischer, het aandeel op de London stock exchange ging zwaar onderuit.

De daling van meer dan 95 procent vertaalt zich in een koersbeweging van 15 pond naar 0,05 pond op slechts twee weken tijd. De bank had namelijk aangekondigd zich terug te trekken uit Europa omdat er abnormaal veel cash uit de dochterondernemingen stroomde. Daarenboven zijn ze bezorgd over de veiligheid van de werknemers en eigendommen.

Russische banken

De Europese Centrale Bank riep op om de Europese tak van Sberbank te sluiten. De Oostenrijkse Autoriteit voor Financiële Markten (FMA) suggereerde dat ze naar alle waarschijnlijkheid zou falen gezien de invasie in Oekraïne en de zware sancties.

Ook voor andere Russische banken is de situatie rampzalig vermits de Verenigde Staten, de Europese Unie en het Vereningd Koninkrijk hebben beslist om tal van Russische banken uit het internationale SWIFT-systeem te kieperen. Dat is één van de maatregelen om de Russische economie op de knieën te krijgen in de hoop de oorlog in Oekraïne te stoppen.

Bronnnen: Elliot Smith – CBNC

Foto: ObakenekoWikimedia CC BY 3.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>