Californië, als onafhankelijke staat de 5e grootste economie ter wereld, gaat mogelijk als eerste overheid ter wereld de installatie van zonnepanelen verplichten bij de bouw van een nieuw huis. Dit zou een gigantische stap voorwaarts kunnen betekenen in de transitie naar hernieuwbare energie.

Op 9 mei wordt er een stemming gehouden in de California Energy Commission. Hier zal bepaald worden of de installatie van zonnepanelen verplicht wordt bij de bouw van een nieuw huis. Indien de wet wordt goedgekeurd, zal dit betrekking hebben op alle huizen, condo’s en appartementen van minsten 3 verdiepingen hoog en zal ingaan vanaf 1 januari 2020. (Uitzonderingen voor gebouwen in de schaduw)

Miljardairs storten zich op zonne-energie

Vandaag heeft in Californië slechts 15% à 20% van de huizen zonnepanelen. De verplichting om zonnepanelen te installeren, verhoogt de kostprijs van een nieuw huis met $25.000 $30.000. Maar experts zijn het met elkaar eens dat deze extra kost gerecupereerd zal worden door de lagere energierekening.

Eigenaars van een nieuw huis zouden $50.000 tot $60.000 kunnen besparen over een periode van 25 jaar, of dubbel zoveel als de extra kostprijs bij de aanbouw.

De economische slagkracht van Californië

Californië kan als 5e grootste economie ter wereld, zijn regels doordrukken naar de industrie. Zo zorgde de Amerikaanse staat er eerder al voor dat autoproducenten efficiëntere motoren gingen produceren doordat de standaard in Californië hoger lag dan elders in de wereld.

Ondanks het ‘nee’ van Donald Trump tegen het klimaatakkoord van Parijs, trekt Californië voluit de kaart van hernieuwbare energie.

Bron: Fortune