Het cijferseizoen is in volle gang. Het overgrote deel van de beursgenoteerde bedrijven heeft reeds haar cijfers gepubliceerd over het eerste kwartaal van 2018. En in Amerika waren deze winstcijfers behoorlijk hoopgevend. Daar vestigen ze mogelijk een nieuw record.

Tijdens de afgelopen weken zijn diverse Amerikaanse bedrijven naar buiten getreden met hun winstcijfers. Een absolute uitblinker daarbij was Apple. Het bedrijf wist boven de verwachtingen te presteren en ze trakteerden de beleggers op een hoger dividend en een uitgebreid inkoopprogramma van eigen aandelen.

Winstcijfers zien er geweldig uit, maar beleggers zijn niet euforisch

Volgens de mannen van FactSet zouden we te maken kunnen gaan krijgen met een nieuw record. Tot nu toe heeft 78% van de bedrijven binnen de S&P 500 index de verwachtingen van de analisten weten te verslaan. Indien dit percentage minstens zo hoog blijft, dan hebben we te maken met de hoogste stand sinds het begin van de meting in 2008. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van FactSet, zijn de uitblinkers (sectoren) in beeld gebracht.

Ondanks de geweldige winstcijfers van de meeste beursgenoteerde ondernemingen, is de stemming niet bepaald euforisch. Op Wall Street noteren de indices immers nog steeds onder hun recordstanden. Volgens kenners heeft dit te maken met het feit dat de beleggers, in tegenstelling tot de analisten, al wel rekening hadden gehouden met een flinke winstgroei. Daarnaast zijn de meeste winstcijfers ook behoorlijk opbeurend door de belastingverlaging van Trump.