Zowel positief als negatief nieuws van ‘s werelds grootste rederij Maersk, vaak aanschouwd als graadmeter voor de wereldwijde handel. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar wist het bedrijf de verwachtingen van de analisten ruimschoots te overtreffen. Maar voor geheel 2020 verwachten ze dat de vraag significant lager zal liggen dan het jaar ervoor. 

COVID-19 lijkt steeds minder grip te hebben op de wereldeconomie, of alleszins minder negatieve gevolgen te hebben dan men eerst had verwacht. Veel bedrijven presteerden tijdens het tweede kwartaal namelijk beter dan analisten en marktkenners hadden voorspeld.

Rederij Maersk, het bedrijf dat jaarlijks miljoenen containers verscheept en tevens fungeert als graadmeter voor de wereldwijde handel, deed het tijdens het tweede kwartaal ook beter dan men had verwacht. Hun EBITDA steeg namelijk met 25 procent naar 1,7 miljard dollar.

Lage vraag

Omdat de resultaten van Q2 goed meevallen, hebben ze hun verwachtingen van de EBITDA dit jaar verhoogd van 5,5 miljard naar 7 miljard. CEO Søren Skou waarschuwt echter dat de vraag naar hun diensten aanzienlijk laag zal blijven dit jaar wegens COVID-19 en de maatregelen.

As a result of the lock-downs, closed borders and travel restrictions around the world, we experienced significant problems in relieving our seafarers when their contracts expired, a persistent issue of serious concern to us, which we are proactively addressing.

Het cashrendement op geïnvesteerd kapitaal (CROIC) steeg met 3,6 procentpunten tot 12,5 procent. Bedrijfsleider Skou zei dat het winstrapport en de balans aangaven dat het bedrijf goed gepositioneerd is om financieel en strategisch sterker uit de crisis te komen.

Bronnen: CNBC

Foto: Kees Torn – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>