Door het gevoerde handelsbeleid van Donald Trump neemt de kans op een mondiale handelsoorlog toe. De president van de VS heeft tijdens de voorbijgaande jaren diverse importtarieven opgelegd die gevolgen hadden voor meerdere landen. Op dit moment wordt met name China hard geraakt, maar ook Europa kan in de toekomst last krijgen van het handelsconflict.

Trump is van mening dat Amerika jarenlang geconfronteerd is met ‘oneerlijke handel’. Met een beschuldigende vinger werd onder andere gewezen naar China die volgens de president van de VS zich schuldig maakt aan het stelen van intellectuele eigendommen. Daarnaast beschuldigde hij de Chinezen ook van ‘dumping’. Hier is sprake van wanneer goederen verkocht worden beneden de kostprijs om op die manier min of meer de concurrentie kapot te maken.

Welk land moet vrezen voor een handelsoorlog?

Aangezien de Verenigde Staten voor slechts 8 procent afhankelijk is van haar export, staat Trump behoorlijk sterk in zijn schoenen. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien dat met name de Duitsers moeten vrezen voor een handelsoorlog. Zij zijn immers voor 40% afhankelijk van de export. Toch heeft het grootste deel daarvan betrekking op de export naar andere Europese landen.

Het land dat het meest afhankelijk is van de export naar Amerika, is zonder twijfel Canada. Het Canadese bruto binnenlands product is voor 25% afhankelijk van de export en het grootste deel daarvan heeft betrekking op de export naar hun Amerikaanse vriendjes. Ook de Mexicanen (niet op deze grafiek vermeld) zijn sterk afhankelijk van hun export naar de VS.

Maar, gezien de globalisering en de verwevenheid van de landen zal haast geen enkel land de dans ontspringen op het moment dat er daadwerkelijk een mondiale handelsoorlog komt.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)