De Duitse Minister van Financiën Olaf Scholz zei onlangs dat de Europese economie vrij snel kan herstellen naar het niveau pre-corona. De voorwaarde daarvoor is echter dat de Europese landen nauwer moeten samenwerken. Met andere woorden, er is een uniforme aanpak nodig in plaats van dat ieder land op zijn eigen pogingen onderneemt om hun economieën te redden. Daarmee zet Duitsland de deur op een kier voor een nog meer verenigd Europa.

Wat als de Europese landen nog nauwer zouden samenwerken met elkaar? Volgens Duits Minister van Financiën Olaf Scholz zou dit resulteren in een sneller economisch herstel van de coronacrisis en uiteraard een sterkere economie an sich. Scholz is ervan overtuigd dat de Europese economie tegen 2022 volledig hersteld zal zijn van de huidige gezondheidscrisis als de Europese landen meer en beter met elkaar zouden samenwerken.

If I look to the data, we could be quite confident about the future, we have an increase in economic growth, we will have a chance that we go back to the situation we had before the crisis in the beginning of (20)22, possibly a bit earlier.

De Europese solidariteit wordt op de proef gesteld door de coronapandemie. Door de lockdown werd de groei van de Europese economie zwaar onder druk gezet. Volgens het Internationale Monetaire Fonds gaat de gehele Europese economie met 10,2 procent krimpen dit jaar.

Samenwerking

Scholz is van mening dat deze crisis beschouwd moet worden als een opportuniteit om de fiscale eenheid in Europa te versterken. Hij hoopt dat andere Europese lidstaten gehoor willen geven aan zijn boodschap en effectief gesprekken willen opstarten om een Europees budget te bespreken. Hij beweerde optimistisch te zijn om hier dit jaar nog een akkoord over te vinden.

The European Union has a fiscal capacity to act. And this is, I think, their real moment, producing a better union. And my view is that this is possibly the so-called Hamiltonian moment of the European Union.

Als men effectief een akkoord vindt, dan kan men het budget begin volgend jaar onmiddellijk inschalen. Hij weet dat er veel tijd nodig is om iets op Europees niveau goedgekeurd te krijgen maar voor speciale situaties moeten uitzonderingen worden gemaakt, aldus Scholz.

Bronnen: CNBC

Foto: Needpix

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>