grondstoffen_china Er is paniek op de grondstoffenmarkten. Anders kun je het toch moeilijk noemen. Voor het eerst sinds de financiële crisis noteerde een vat Brent olie even onder de $40. En de Bloomberg grondstoffenindex, te zien in onderstaande grafiek, is vanaf de top met ruim twee derde gevallen. De dieptepunten van 1998 zijn nu binnen handbereik. De supercyclus in grondstoffen, gedreven door een hongerig China dat zich in 2001 bij de WTO aansloot, is nu definitief voorbij, zo schrijft commentator Ambrose Evans-Pritchard in de Telegraph.

Ditmaal komt de grondstoffendaling niet door een economische recessie, maar door een enorm overaanbod. Zo becijferde Bank of America dat de vraag naar olie afgelopen jaar met 1,8 miljoen vaten per dag steeg tot zo’n 94 miljoen vaten per dag. Dat is de op een na sterkste stijging in het laatste decennium. Ondertussen ellebogen de OPEC-leden elkaar de tent uit. Binnen het kartel wil iedereen graag dat de ander de pomp dichtdraait. In het verleden hielden de Saoedi’s met hun productie de boel nog enigszins stabiel. Ook zij lijken nu de strijd vol aan te gaan. Maar toch houden de Arabieren wel stilletjes hun vingers bij de knoppen, aldus Bank of America:

Ondanks de grote woorden heeft Riyad de productie al met 250.000 vaten per dag teruggeschroefd. Ze zijn op hun hoede om te voorkomen dat het overschot zover oploopt dat de opslagtanks helemaal vol raken. Dat zou een verdere crash in de olieprijs kunnen ontlokken. We denken dat ze geruisloos vaten van de markt blijven halen tot Brent weer is opgelopen tot $ 50 per vat.

Speculanten voorzien verdere koersdalingen. Zij zitten een recordaantal van 360 miljoen vaten olie short. Dat zou wel eens een heftige short squeeze kunnen ontlokken als er ook maar iets fout gaat in de geostrategische heksenketel van het Midden-Oosten, aldus Evans-Pritchard. Bovendien trekt de wereldhandel na twee kwartalen van krimp weer aan. De Chinese olie-import weet ook van geen wijken. Het land kan de nieuwe strategische reservetanks tegen bodemprijzen vullen. Volgens Chi Zhang van Barclays steeg de vraag naar olie vanuit China in oktober met 500.000 tot 6,7 miljoen vaten per dag. Maar voorlopig hebben beleggers alleen maar oog voor de aanbodzijde.

<<< Ontdek de belangrijkste beurstrends >>>