Het is niet zo belangrijk hoeveel schulden een land heeft. Belangrijker is de houdbaarheid van de schulden. Elk land heeft zo zijn limieten, maar deze verschillen van land tot land. Onderstaande kaart toont hoe onhoudbaar de schulden zijn in de wereld. Japan is het land met de grootste schuldenberg. Hoe groter de schuldenberg, hoe groter het land op onderstaande grafiek. Japan toornt er hoog bovenuit met een schuldengraad van 230% van het bbp. Niet verrassend is nummer 2: Griekenland. Griekenland heeft 177% schulden ten opzichte van het bbp. Zowel Japan als Griekenland kunnen slechts een matige economische groei daartegenover plaatsen waardoor de schulden blijven toenemen. Landen met een hoge schuldengraad maken meer kans om in een financiële crisis terecht te komen. Bij een volgende globale crisis kunt u dus maar best niet in deze landen wonen.
De meeste landen hebben veel schulden, dit is dus niet ongewoon. Het zijn de onderliggende oorzaken en de houdbaarheid van de schulden die belangrijk zijn. Wanneer de schuldeisers beginnen twijfelen aan de houdbaarheid, kan het snel de verkeerde kant opgaan. Vraag dat maar aan de Grieken. En statistieken kunnen ook een vertekend beeld schetsen. Zo zakte de Verenigde Staten van plaats 6 naar plaats 12 op de lijst van landen met de meeste schulden. Op het eerste zicht een goed resultaat, maar de schulden namen wel fors toe.
België binnenkort in de problemen met zijn schulden?
De schuldengraad in de Verenigde Staten ligt nu op 104% tegenover eerder 101,5%. Dat de Verenigde Staten toch 6 plaatsen zakte op de ranglijst komt voornamelijk doordat andere landen nog meer schulden maakten. Om de houdbaarheid van de schulden te garanderen moet een overheid in de kosten snijden of economisch sneller groeien. Het eerste plan verkondigen politici niet graag omdat ze dan onpopulaire maatregelen moeten nemen. En het tweede plan lijkt sinds de financiële crisis niet meer te lukken.
België staat met een overheidsschuld van 107% bijna op het niveau van Ierland, een van de landen waar de financiële crisis het hardste heeft toegeslagen in Europa. Tot nu toe geven de financiële markten nog het voordeel van de twijfel aan België. Maar als we zien tot welk niveau de schulden gestegen zijn, kan dit niet zonder gevolgen blijven als de trend niet keert.