Het monetaire tijdperk is langzaam aan het veranderen. In de VS zitten de rentes al geruime tijd in de lift en dat levert steeds meer problemen op voor bedrijven. De stijgende rentelasten lijken als een katalysator te werken voor de totale schuldenpositie. En dat probleem is veel groter dan waar beleggers nu rekening mee houden.

Vorig jaar liet Janet Yellen, oud-voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, weten dat ze zich grote zorgen maakt om de schuldenontwikkelingen bij Amerikaanse bedrijven. De schuldenbalans is immers de afgelopen jaren, als gevolg van de historisch lage rentestand, werkelijk geëxplodeerd. Met name de ontwikkelingen bij de Amerikaanse kleinbedrijven is verontrustend te noemen.

Stijgende rente is een grote bedreiging voor de nettowinst

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SG Cross Asset Research, is te zien dat de schulden bij de Amerikaanse small caps bedrijven in tien jaar tijd zijn vervijfvoudigd. En dat is een groot probleem aangezien de operationele kasstroom (EBITDA) slechts in waarde is verdubbeld.

Tijdens de afgelopen jaren was deze stijgende schuldenbalans haast geen probleem aangezien de rentes extreem laag waren. Als gevolg daarvan hadden de rentelasten relatief gezien slechts een beperkte invloed op de nettowinst. Maar, aangezien de rente in de VS de lucht in is gegaan, begint dit een serieus probleem te worden. De stijgende rentelasten kunnen immers de nettowinst flink gaan drukken. En dat heeft uiteraard gevolgen voor de beurskoersen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)