De drone-industrie staat klaar om van de grond te gaan in België, goed voor duizend extra jobs en een jaarlijkse omzet van 409 miljoen euro. Dat blijkt uit een studie van technologiefederatie Agoria en consultancybureau PwC. Maar er is één klein probleempje, de overheid moet nog werk maken van een aangepast wettelijk kader voor deze opkomende sector.

De opmars van drones kan op korte termijn een ‘boost’ geven aan de Belgische economie waarbij duizend nieuwe jobs worden gecreëerd en er jaarlijks 409 miljoen euro omzet wordt gedraaid. Een positieve evolutie die de nodige aandacht verdient van de Belgische overheid. Floris Ampe van PwC vindt dat het hoogtijd is dat de regering werk maakt van een wettelijk kader voor deze sector.

Potentiële omzet per sector:

  • Infrastructuur: 176,3 miljoen euro
  • Entertainment & media: 45,7 miljoen euro
  • Transport & logistiek: 43,6 miljoen euro
  • Insurance: 40,6 miljoen euro
  • Security: 40,6 miljoen euro
  • Landbouw: 29,0 miljoen euro
  • Energie en nutsvoorzieningen: 23,3 miljoen euro
  • Telecom 19,6 miljoen euro

Drones zijn inzetbaar in verschillende sectoren, voornamelijk als middel om zaken te inspecteren op grote hoogte. Ampe ziet dat de drone-industrie steeds meer vorm begint te krijgen en steeds verder en dieper infiltreert in andere sectoren die gebruikt kunnen maken van deze technologie.

De drone-industrie is klaar voor een take-off

Wettelijk kader

Maar dat zorgt er ook voor dat er regels moeten worden vastgelegd. En daar knelt het schoentje een beetje. De Belgische overheid gaat namelijk traag te werk omdat ze hier niet zoveel prioriteit aan geven. Agoria vraagt dat België de Europese wetgeving zo snel mogelijk toepast zodat we koploper worden in Europa en zo meer jobs en bedrijven kunnen aantrekken om zich in België te vestigen.

Agoria wilt snel op de bal spelen om België zo snel mogelijk aantrekkelijk maken voor buitenlandse bedrijven zodat ze België verkiezen om er hun hoofdkantoor te vestigen. Op termijn moet dit meer jobs en omzet genereren zodat de Belgische economie hier van kan profiteren.

Bronnen: De Morgen, Knack

Foto: DFSB DE – Flickr – CC BY-SA 2.0