Wellicht zegt de naam ‘utilities’ de meeste mensen onder ons niet veel. Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor de basisvoorzieningen die nodig zijn om de productie mogelijk te maken. Het gaat met name om elektriciteit, aardgas en watervoorziening. Deze sector weet op dit moment op te vallen. Maar, niet in positieve zin.

Chris Kimble heeft onlangs uitgebreid aandacht geschonken aan de utilitiessector. Door middel van de bovenstaande grafiek (Kimble Charting) laat hij zien hoe slecht deze sector tijdens de afgelopen weken heeft gepresteerd. Sinds november is deze sector van richting veranderd en vanaf dat moment heeft de grootste utilities ETF meer dan 10% moeten inleveren.

De rest van de markt kan afhankelijk zijn van deze sector

Op dit moment hebben we te maken met een uitzonderlijke divergentie tussen utilities en de S&P 500 index. Al ruim 20 jaar bewegen beide componenten bijna synchroon met elkaar. Wat dat betreft zou een trenddraai bij de utilities ook grote gevolgen kunnen gaan hebben voor de rest van de markt.

Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van Kimble Charting, is te zien dat de stijgende trend voor utilities op dit moment aan een zijden draadje hangt. De steunlijn die al sinds de bodem van 2009 intact is, wordt op dit moment onder vuur genomen.

Weet de stier stand te houden?