De beursmaand september was behoorlijk pittig, de volatiliteit was bijzonder hoog en het sentiment moest vaak opboksen tegen allerlei factoren die voor druk zorgden. Maar wat met de maand oktober? Moeten we ons schrap zetten voor nog meer volatiliteit of wordt het ‘smooth sailing’? Mark Hulbert, columnist bij MarketWatch, vreest voor het eerste.

Beleggers en investeerders hebben een wilde rit achter de rug, alleszins voor de maand september. De energiecrisis, de stijgende inflatie, centrale banken en noem maar op. Allerlei factoren die de aandelenmarkten onder druk hebben gezet. De S&P 500 daalde namelijk met 4,79 procent, de Dow Jones met 4,16 procent, niet al te best dus.

Hoe zal de rit deze maand verlopen? Mark Hulbert, columnist en financieel analist, probeert een blik vooruit te werpen door naar de historie van de beursmaand oktober te kijken. Eén ding is duidelijk volgens hem, de maand oktober zou nog volatilier moeten worden dan vorige maand.

Sinds de opstart van de Dow Jones is het de maand oktober waarin de volatiliteit het hoogst is, dan spreken we over een periode van 1896 tot en met nu. Zelfs als de jaren 1929 en 1987, waarin de zwaarste beurscrashes plaatsvonden, buiten beschouwing worden gelaten.

VIX

Hulbert heeft geen verklaring voor de hogere volatiliteit in de maand oktober, en normaal zou hij beleggers aanraden geen rekening te houden met dergelijke patronen. Maar hij benadrukt dat, als beleggers en investeerders verwachten dat de bewegelijk hoog zal zijn, het wellicht ook zo zal geschieden omdat ze ernaar zullen handelen met meer nervositeit.

Hij raadt beleggers aan om deze maand niet te schrikken mocht de volatiliteit effectief de hoogte in schieten. Een manier om hier op in te spelen, is volgens hem beleggen in de iPath S&P 500 VIX (VXX). Deze volgt de VIX-index die de bewegelijkheid van de S&P 500 trackt.

Bronnen: Mark HulbertMarketwatch

Foto: mariastone – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>