Het Nederlandse oliebedrijf Royal Dutch Shell doet het goed. Het gaat zelfs zodanig goed, dat aandeelhouders nog meer zullen delen in de winst. Shell is van plan om het dividend te verhogen en eigen aandelen in te kopen tussen 2021 en 2025, dat alles ter waarde van 125 miljard dollar. Het lijkt er dus op dat aandeelhouders van het oliebedrijf nog even gebeiteld zitten bij Shell.

Royal Dutch Shell boert goed, zelfs ondanks de turbulentie op de oliemarkt. Het bedrijf draait namelijk behoorlijk lekker en heeft zijn aandeelhouders al elk jaar weten te ‘verwennen’ met een hoog dividendrendement. Onverwacht, maar daar gaat Shell nog een stapje verder in gaan. Ze zijn van plan om het dividend te verhogen in de periode 2021 – 2025 en ook een inkoop van eigen aandelen te doen. Alles tezamen goed voor 125 miljard dollar, een flinke verhoging van de 90 miljard van 2016 – 2020.

Hoger dividend

Analist Martin Crum van IEX ziet dit als een bijzonder positief signaal, het toont aan dat Shell veel vertrouwen heeft in de toekomst en dat ze financieel sterk in hun schoenen staan. Details over de dividendverhoging en de aandeleninkoop zijn er momenteel niet. Het is alvast het plan om vanaf 2025 een vrije kasstroom te hebben van 35 miljard dollar, en dat is volgens Shell niet onmogelijk.

Veel zal afhangen van hoe de olieprijs evolueert. Als de prijs per vat boven de 60 dollar blijft, dan is hun plan realiseerbaar. Los van de olie, blijven ze uiteraard niet bij de pakken zitten. Shell ondergaat een immense transitie naar andere energiebronnen, zoals bijvoorbeeld hernieuwbare energie. Dit proces zal echter veel tijd in beslag nemen alvorens het volledig voltooid zal zijn.

Maar het verhaal voor olie is zeker nog niet ten einde de komende decennia en daar gaat Shell nog wijselijk op inspelen. Er zijn genoeg bedrijven, manieren van transport en processen die olie nodig hebben. Crum is er alvast van overtuigd dat Shell nog jarenlang aardig zal verdienen aan olie.

Bronnen: Finanzen

Foto: Open Grid Scheduler – Flickr 

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>