Robert Shiller

Yale professor en Nobelprijswinnaar Robert Shiller ziet het risico op een forse daling van de Amerikaanse beurzen toenemen. Hij baseert deze uitspraak op zijn onderzoek naar historisch koerwinst-ratio’s in de aandelenmarkten. “Zelfs na de recente koersdalingen, is de markt nog steeds hoog gewaardeerd”, zo stelt Shiller tegenover CNBC. De Nobelprijswinnaar en econoom is beroemd vanwege zijn op waarderingen gebaseerde aanpak om de markten te beoordelen. Op de lange termijn zorgen lage koers-winstratio’s voor aantrekkelijke langetermijnkansen. Rijkelijk gewaardeerde markten vergen juist de nodige voorzichtigheid, zo toont het werk van Shiller aan.

CAPE-ratio

Shiller bepaalt waarderingen aan de hand van de door hem bedachte CAPE-ratio. Dit is de prijs van een aandeel gedeeld door de gemiddelde winsten over tien jaar. “De CAPE-ratio staat nu op 25. Vanuit historisch perspectief is dat hoog”, aldus de econoom. De historisch gemiddelde waarde van de CAPE is 17. Dat niveau staat gelijk aan 11.000 punten op de Dow Jones Industrials en 1.300 op de S&P 500. Een terugval naar deze standen zou een daling van meer dan 30 procent betekenen.

Waarschuwingssignaal

Shiller verwacht niet dat zo’n forse daling op korte termijn zal plaatsvinden. Hij stelt dat beleggers de CAPE-ratio enkel als een waarschuwingssignaal moeten opvatten. “De CAPE-ratio is geen glazen bol. Sterker nog, gebaseerd op mijn onderzoek kan de aandelenmarkt eerst nog omhoog. De CAPE heeft in het verleden namelijk veel hoger gestaan. In 2000 bereikte de ratio een hoogtepunt van 44. Deze piek werd gevolgd door diepe correctie tot een dieptepunt van 13. Vervolgens steeg de ratio naar 27 in 2007.”

Niet blindelings volgen

Shiller zelf heeft de weging van Amerikaanse aandelen in zijn eigen portefeuille afgebouwd. Dat wil echter niet zeggen dat beleggers blindelings dezelfde tactiek moeten volgen. “Niemand kan de markt correct voorspellen. Zelf denk ik dat we in een risicovolle periode zijn beland, maar iedere belegger heeft een eigen risicoprofiel. Dát is waar de mensen naar moeten kijken,” zo concludeert Shiller. Bekijk hieronder het interview met Robert Shiller:

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>