De beurzen werden tijdens de eerste handelsdagen van het jaar aanvankelijk geconfronteerd met een oplopende volatiliteit. Door de opgelopen spanningen tussen Iran en de VS nam een deel van de beleggers afstand van de financiële markten. De beurscorrectie die volgde was echter slechts van korte duur, want binnen enkele dagen werd de schade weer volledig hersteld. Mede daardoor is het zogenoemde ‘shortpercentage’ gedaald naar het laagste niveau in twee jaar tijd.

Als we het over het ‘shortpercentage’ hebben dan gaat het om het kapitaal dat speculeert op een beursdaling. Bij sommige aandelen is het shortpercentage erg hoog. Dit zijn met name de aandelen die in zwaar weer zitten er waarbij er een reële verwachting is dat het doek binnenkort kan gaan vallen.

Beleggers moeten niet te optimistisch raken over aandelen

Door de indrukwekkende beursrally is het openstaande shortpercentage bij de S&P 500 index gedaald na het laagste niveau in twee jaar tijd. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat dit shortpercentage nu nog slechts 1,1% bedraagt. Deze zomer lag dit percentage nog rond de 7,5%. Door de stijgende beurskoersen hebben echter steeds meer ‘shorters’ afstand moeten nemen van hun shortposities. Op het moment dat de beurskoersen immers stijgen, loopt het verlies voor de shorters flink op.

Het huidige shortpercentage is volgens sommige analisten wel alarmerend te noemen. Voor het laatst was er namelijk in januari 2018 sprake van een dergelijk laag shortpercentage. En dat wist destijds te zorgen voor een aanzienlijke beurscorrectie. Wat dat betreft moeten beleggers dus uitkijken dat ze niet te optimistisch raken over aandelen.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar